Mąka z ciecierzycy inaczej nazywana mąką z cieciorki jest otrzymywana ze zmielonych ziaren ciecierzycy (grochu włoskiego). Ciecierzyca to rodzaj rośliny strączkowej, której nasiona są szeroko wykorzystywane w kuchni na całym świecie, zwłaszcza w krajach Bliskiego Wschodu i Azji Południowej. Nasiona ciecierzycy mają okrągły kształt i są zwykle beżowe, choć mogą mieć różne odcienie, od jasnożółtego do ciemnobrązowego. Są bogate w białko i błonnik, a także zawierają wiele innych ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor oraz cynk.
Główne zalety mąki z ciecierzycy:
- Bogata w białko roślinne, błonnik, witaminy (głównie witaminy z grupy B) oraz minerały (magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń).
- Źródło energii i uczucie sytości na dłużej.
- Bezglutenowa – idealna dla osób z nietolerancją glutenu.
- Niski indeks glikemiczny – idealna dla osób z cukrzycą, jej spożycie powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi.
Mąka z ciecierzycy charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem, który doskonale komponuje się z różnymi składnikami, podkreślając smak zarówno słodkich, jak i pikantnych potraw. To doskonałe źródło zdrowych węglowodanów, które pomagają w utrzymaniu energii na dłuższy czas.
Mąka z ciecierzycy idealnie nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania. Można jej używać do przygotowania pysznych naleśników, chleba, ciasteczek, czy też jako zagęszczacz do sosów i zup. Dzięki swoim właściwościom wiążącym, mąka z ciecierzycy jest często wykorzystywana jako alternatywa dla jaj w daniach wegańskich.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna – 1440 kJ / 344 kcal
- Tłuszcz – 4,6 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g
- Węglowodany – 45,3 g
- w tym cukry 1,2 g
- Błonnik– 16,9 g
- Białko – 22 g
- Sól – 0,04 g
Składniki: mąka z ziarna ciecierzycy
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.