Mąka owsiana to produkt uzyskiwany przez zmielenie ziaren owsa. Jest to naturalny, pełnoziarnisty produkt, który stanowi zdrową alternatywę dla innych rodzajów mąki, takich jak mąka pszenna. Charakteryzuje się delikatnym, nieco orzechowym smakiem i aksamitną teksturą, które dodają smaku do różnorodnych potraw.
Właściwości mąki owsianej:
- Wysoka zawartość błonnika: Mąka owsiana jest bogata w błonnik, który pomaga w trawieniu, utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu oraz zapewnia uczucie sytości.
- Źródło witamin i minerałów: Mąka owsiana dostarcza wielu kluczowych witamin i minerałów, takich jak magnez, żelazo, fosfor, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B, szczególnie B1 i B5.
- Źródło białka: Mąka owsiana zawiera więcej białka niż wiele innych rodzajów mąki, co czyni ją dobrym wyborem dla osób prowadzących aktywny tryb życia lub będących na diecie wegańskiej/ wegetariańskiej.
- Zawiera beta-glukany: Mąka owsiana zawiera beta-glukany (rodzaj błonnika rozpuszczalnego), który ma korzystny wpływ dla zdrowia serca, między innymi obniża poziom złego cholesterolu.
- Niski indeks glikemiczny: Produkty na bazie mąki owsianej mają zazwyczaj niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują powolny wzrost poziomu cukru we krwi, co jest ogólnie korzystne dla zdrowia, a szczególnie dla osób z cukrzycą.
- Źródło antyoksydantów: Owsiana mąka zawiera unikalne antyoksydanty zwane awenantramidami, które pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych i korzystnie wpływają na zdrowie serca.
Mąka owsiana jest wszechstronnie wykorzystywana w kuchni i może być stosowana do wypieku chleba, ciast, placków, a także do przygotowania owsianek, domowych batonów energetycznych czy jako zagęstnik w zupach i sosach.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna – 1642 kJ / 391 kcal
- Tłuszcz – 9,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,6 g
- Węglowodany – 59,2 g
- w tym cukry 0,8 g
- Błonnik– 6,5 g
- Białko – 14,7 g
- Sól – 0,05 g
Składniki: mąka owsiana.
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.