Orzeszki piniowe znane także jako piniole to drobne, jasnobrązowe nasiona sosny, które zdobywają coraz większą popularność ze względu na swój wyjątkowy smak i bogactwo wartości odżywczych. Pochodzą z owoców różnych gatunków sosen, zwłaszcza sosny pinii (Pinus pinea) w basenie Morza Śródziemnego, sosny cedrowej (Pinus koraiensis) w Azji Wschodniej, sosny himalajskiej (Pinus gerardiana) w Azji Południowo-Zachodniej oraz sosny armandii (Pinus armandii) w Chinach. Drzewa te rosną w regionach o klimacie śródziemnomorskim, umiarkowanym i górskim. Wyjątkowy aromat i lekko słodkawy smak orzeszków piniowych sprawia, że są one doskonałym dodatkiem do wielu dań, w tym sałatek, dań warzywnych, ryb, mięs, makaronów czy deserów. Orzeszki te są również popularnym składnikiem klasycznej włoskiej zielonej pasty - pesto.
Orzeszki piniowe charakteryzują się nie tylko smakiem, ale również wysoką zawartością wartości odżywczych, takich jak białko, tłuszcze nienasycone, błonnik oraz witaminy i minerały. Bogactwo składników odżywczych przekłada się na liczne korzyści zdrowotne, takie jak:
- Wspomaga układ sercowo-naczyniowy: pomagają w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu i wspierają pracę serca.
- Wzmacnianie kości: Orzechy piniowe są źródłem fosforu, magnezu i cynku, które są niezbędne dla zdrowia kości.
- Wsparcie układu nerwowego: Orzechy piniowe zawierają witaminy z grupy B oraz magnez, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
- Dobre dla układu odpornościowego: Zawierają witaminę E, która wspiera układ odpornościowy i przeciwdziała starzeniu się komórek.
- Wspomaganie pracy mózgu: Orzechy piniowe są bogate w witaminę E i magnez, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Wartości odżywcze w 100 g
- Wartość energetyczna – 2816 kJ / 673 kcal
- Tłuszcz – 68,4g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,9g
- Węglowodany – 13,1g
- w tym cukry 3,6g
- Błonnik– 3,7g
- Białko – 13,7g
- Sól – 0,01g
Składniki: orzechy piniowe
Uwaga: Produkt może zawierać łupinę lub jej fragmenty
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.