Komosa ryżowa biała, często nazywana quinoa, to wyjątkowo odżywcze nasiono, które jest powszechnie stosowane jako zamiennik dla ryżu i innych zbóż. Pochodząca z Ameryki Południowej, komosa ryżowa była podstawą diety starożytnych Inków, którzy nazywali ją "matką wszystkich zbóż".
Ziarna komosy ryżowej są drobne i okrągłe, o delikatnym smaku. Po ugotowaniu stają się lekko chrupiące i nabierają objętości, przypominając konsystencją kuskus lub bulgur. Komosa ryżowa jest znana ze swoich bogatych wartości odżywczych takich jak: wysoka zawartość białka, błonnika, witamin i minerałów.
Komosa ryżowa biała jest naturalnie bezglutenowa, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób z celiakią lub dla tych, którzy unikają glutenu w swojej diecie. Jest to również produkt łatwo przyswajalny i trawiony przez organizm, co czyni ją idealnym wyborem dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym.
Właściwości prozdrowotne komosy ryżowej białej:
- Pełnowartościowe białko: Komosa ryżowa jest jednym z nielicznych roślinnych produktów, które dostarczają pełnowartościowego białka, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest to szczególnie korzystne dla wegetarian, wegan i osób, które starają się zwiększyć spożycie białka.
- Bogactwo błonnika: Błonnik jest niezbędny dla zdrowego układu trawiennego i może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, utrzymaniu zdrowej wagi i zmniejszeniu ryzyka chorób serca. Komosa ryżowa dostarcza więcej błonnika niż wiele innych zbożowych produktów spożywczych.
- Witaminy i minerały: Komosa ryżowa jest bogata w witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Jest także dobrym źródłem żelaza, magnezu, potasu, fosforu, cynku i miedzi, które są kluczowe dla wielu funkcji w organizmie.
- Niski indeks glikemiczny – dzięki temu jest idealna dla osób chorych na cukrzycę.
- Bezglutenowa: Komosa ryżowa jest naturalnie bezglutenowa, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej lub dla tych, którzy mają wrażliwość na gluten.
- Antyoksydanty: Komosa ryżowa zawiera liczne związki przeciwutleniające, które mogą pomóc w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Komosa ryżowa jest wszechstronna w kuchni. Może być ugotowana i stosowana jako baza dla sałatek, dodatek do zup czy gulaszów, podstawa dla wegetariańskich burgerów lub jako zamiennik ryżu czy kaszy.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna – 1497 kJ / 355kcal
- Tłuszcz – 7,1g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,8g
- Węglowodany – 57,8g
- w tym cukry 5,1g
- Błonnik– 6,8g
- Białko – 15,1g
- Sól – 0,02g
Składniki: ziarno komosy ryżowej
Uwaga: Produkt może zawierać łupinę lub jej fragmenty
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.