Ostropest plamisty, zwany również mleczem plamistym, to roślina o pięknych, purpurowych kwiatach, a jego ziarno jest cenione za bogactwo substancji aktywnych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Ostropest plamisty jest rośliną, która pochodzi z obszarów basenu Morza Śródziemnego, ale z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Znajduje zastosowanie jako roślina lecznicza, a jej właściwości są cenione na całym świecie.
- Wspomaga pracę wątroby: Ostropest plamisty jest znany przede wszystkim ze swoich właściwości wspomagających funkcjonowanie wątroby. Zawarte w nim sylimaryny mają działanie hepatoprotekcyjne, co oznacza, że chronią wątrobę i wspomagają jej regenerację.
- Ma działanie odtruwające organizm oraz zdolność ochraniania wątroby i nerek przed niszczącym wpływem toksyn i trucizn.
- Obniża poziom cholesterolu i działa przeciwzapalnie.
- Jest źródłem antyoksydantów: Ostropest zawiera silne antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i przeciwdziałają procesom starzenia.
- Wspiera układ odpornościowy: Badania sugerują, że ostropest może pomóc wzmocnić naturalną odporność organizmu.
- Wspiera zdrowie serca: Ostropest zawiera zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy omega-3, które są ważne dla zdrowia serca.
Sposób użycia: Zaleca się spożywanie od 1 do 2 łyżeczek mielonego ostropestu dziennie. Można je mielić i dodawać do posiłków, stosować jako składnik naparów, czy też spożywać bezpośrednio, popijając wodą.
Przeciwwskazania: Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Nie zaleca się stosowania u dzieci, kobiet w ciąży oraz matek karmiących.
Wartości odżywcze w 100 g
- Wartość energetyczna – 1558kJ / 371kcal
- Tłuszcz – 23g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3,9g
- Węglowodany – 1,3g
- w tym cukry 1g
- Błonnik– 47g
- Białko – 16g
- Sól – 0,01g
Składniki: ziarna ostropestu plamistego
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.