Mak niebieski pochodzi z rejonu wschodniego Morza Śródziemnego i zachodniej Azji. Współcześnie mak niebieski jest uprawiany na całym świecie, zarówno jako roślina ozdobna, jak i przemysłowa. Jest to jednoroczna roślina o wysokości do 1,5 metra, z grubym, prostym pędem i nieco owłosionymi, srebrzystozielonymi liśćmi o pierzastym kształcie. Kwiaty maku niebieskiego są duże, o średnicy do 10 cm, zwykle o jaskrawoniebieskim kolorze. Kwiaty przekształcają się w owoc – makówkę, która zawiera liczne drobne, ciemne nasiona.
Ziarno maku niebieskiego charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem, wzbogacającym wiele potraw. Można je wykorzystać do wypieków, takich jak ciasta, chleby, bułki czy strucle. Dodatek ziaren maku do potraw sprawia, że stają się one bardziej sycące, a jednocześnie zdrowsze dzięki zawartości błonnika, białka, witamin (głównie z grupy B) oraz minerałów (wapń, fosfor, magnez).
- Naturalny skład - nie zawiera żadnych dodatków ani konserwantów.
- Wysoka zawartość błonnika, białka, witamin (takich jak witaminy z grupy B) oraz minerałów (m.in. wapń, fosfor, magnez).
- Idealny do wypieków - doskonały do wyrobu ciast, chleba, bułek, strucleń czy faworków.
- Dekoracyjny - niepowtarzalny kolor ziaren sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do dekorowania potraw, deserów i wypieków.
Mak niebieski to nie tylko roślina o niezwykłym uroku, ale również skarbnica wartości odżywczych i smakowych, które warto wykorzystać w swojej kuchni.
Wartości odżywcze w 100 g
- Wartość energetyczna – 2146 kJ / 520 kcal
- Tłuszcz – 42g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,5g
- Węglowodany – 8,6g
- w tym cukry 3,0g
- Błonnik– 20g
- Białko – 18g
- Sól – 0,07g
Składniki: mak niebieski
Uwaga: Produkt może zawierać łupinę lub jej fragmenty
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.