Fasola biała Jaś karłowy to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych w Polsce. Ze względu na jej zdolność do adaptacji w różnych warunków klimatycznych, stała się jednym z najpopularniejszych i najbardziej dostępnych rodzajów fasoli. Obecnie jest uprawiana na całym świecie i cieszy się powodzeniem w kuchniach: polskiej, francuskiej, włoskiej, angielskiej i amerykańskiej.
Właściwości fasoli białej:
- Bogata w białko: Dzięki dużej zawartości białka fasola biała jest doskonałą alternatywą dla mięsa, co docenią zwłaszcza weganie i wegetarianie.
- Wysoka zawartość błonnika: Błonnik w fasoli białej pomaga w trawieniu, może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz wspiera uczucie sytości, co może przyczynić się do kontroli wagi.
- Niski indeks glikemiczny: Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu fasola biała jest polecana dla osób z cukrzycą, stabilizując poziom cukru we krwi.
- Wspiera zdrowie serca: Regularne spożywanie fasoli białej może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz ryzyka chorób sercowo-naczyniowych dzięki obecności błonnika, potasu i magnezu.
- Źródło antyoksydantów: Fasola biała zawiera antyoksydanty, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
- Wsparcie dla układu odpornościowego: Bogactwo witamin i minerałów w fasoli białej, zwłaszcza żelaza i cynku, może przyczynić się do wzmocnienia układu odpornościowego.
Fasola biała jest niezwykle wszechstronna w kuchni, wykorzystywana jest do zup (np. Włoska zupa "minestrone"), fasolki po bretońsku, sałatek, gulaszy lub jako baza do różnego rodzaju past i dipów. Fasolę przed ugotowaniem zawsze należy namoczyć w zimnej wodzie przez 10-12 godzin.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna – 1329 kJ / 315 kcal
- Tłuszcz – 1,6 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g
- Węglowodany – 61,6 g
- w tym cukry 2,7 g
- Błonnik– 15,7 g
- Białko – 21,4 g
- Sól – 0,05 g
Składniki: fasola biała Jaś.
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.