Kawa zielona to kawa, której ziarna nie były poddawane procesowi palenia. Mielona kawa zielona to wyjątkowy produkt, charakteryzujący się intensywnym, zielonkawym kolorem oraz subtelniejszym smakiem i aromatem w porównaniu do tradycyjnej kawy palonej. Ziarna kawy zielonej są znacznie twardsze niż ziarna palone i po zmieleniu mają jasnozielony kolor. Smak kawy zielonej jest delikatniejszy i mniej goryczkowy, z wyraźnymi nutami roślinnymi i kwasowymi.
Kawa zielona mielona posiada wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych, głównie dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, w tym kwasu chlorogenowego.
- Zielona kawa mielona może przyspieszać metabolizm, dzięki czemu organizm spala więcej kalorii, co może przyczynić się do utraty wagi.
- Zielona kawa zawiera polifenole, kwas salicylowy, kofeinę, witaminy: kwas foliowy, witaminy z grupy B, kwas pantotenowy oraz minerały takie jak: wapń, potas, sód, magnez, żelazo, fosfor, cynk i miedź.
- Antyoksydanty obecne w zielonej kawie mogą wykazywać właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w walce z różnymi chorobami przewlekłymi.
- Ziarna zielonej kawy są bogate w antyoksydanty, takie jak kwas chlorogenowy, który pomaga w walce z wolnymi rodnikami w organizmie.
- Zielona kawa zawiera kofeinę, która może poprawić energię i koncentrację.
Przygotowanie: Do filiżanki wsyp 2 łyżeczki mielonej zielonej kawy, zalej gorącą wodą (około 90 stopni Celsjusza). Zaparzaj pod przykryciem kilka minut. Po zaparzeniu fusy powinny opaść na dno filiżanki. Smak kawy można wzbogacić miodem lub przyprawami (cynamon, kardamon).
Zielonej kawy nie powinny przyjmować: kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią, dzieci i młodzież poniżej 16. roku życia oraz osoby chorujące na serce i nadciśnienie tętnicze.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna – 1588 kJ / 381 kcal
- Tłuszcz – 13g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,8g
- Węglowodany – 40g
- w tym cukry – 0g
- Błonnik– 30g
- Białko – 11g
- Sól – 0,01g
Składniki: kawa zielona mielona Robusta
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.