Skrzyp, nazywany również jodełką, końskim ogonem oraz krzemiówką, swoją podstawową nazwę zawdzięcza skrzypiącemu dźwiękowi, jaki towarzyszy zgniataniu jego świeżych gałązek. Wynika to z wysokiej zawartości krzemionki. W Polsce występuje pospolicie na obszarze całego państwa. Jako że w wielu miejscach występuje dziko, często uważany jest za niepotrzebny i uciążliwy chwast, a to błąd. Roślinę zbieramy przez całe lato. Skrzyp polny poprawia stan skóry, włosów i paznokci oraz wzmacnia wzrost włosów.
Skrzyp polny dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie wielu układów i organów. Herbata ze skrzypu polnego wskazana jest m.in.:
w zaburzeniach pracy układu moczowego (kamica, zapalanie pęcherza i nerek);
jako środek hamujący krwawienia z płuc, przewodu pokarmowego i dróg moczowych;
w stanach zapalnych i pierwszych objawach powiększenia gruczołu krokowego (prostaty);
w leczeniu miażdżycy naczyń krwionośnych;
dla obniżenia ciśnienia;
w schorzeniach reumatycznych, którym towarzyszą obrzęki;
w chorobach skórnych (np. trądziku);
jako środek poprawiający aktywność hormonalną u ludzi starszych.
Zewnętrznie napar ze skrzypu można stosować do:
płukania jamy ustnej w stanach zapalnych;
okładów na trudno gojące się rany, owrzodzenia stłuczenia, kontuzje i oparzenia;
Suplement diety. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. Zaleca się stosowanie urozmaiconej diety i prowadzenie zdrowego trybu życia. Nie spożywać w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników preparatu. Produkt przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu , w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić od światła i wilgoci.
Hibiskus suszony nazywany inaczej malwą sudańską, jest cenionym składnikiem kulinarnym i ziołowym, znanym ze swoich pięknych czerwonych kwiatów oraz charakterystycznego, kwaskowatego smaku przypominającego żurawinę. Jaskrawoczerwone płatki hibiskusa są nie tylko wizualnie atrakcyjne, ale także bogate w różnorodne składniki odżywcze i bioaktywne, w tym witaminę C, minerały oraz przeciwutleniacze.
Zioła prowansalskie to klasyczna mieszanka aromatycznych ziół charakterystycznych dla kuchni południowej Francji, której nazwa nawiązuje do malowniczego regionu Prowansji. Ta wyjątkowa kompozycja składa się z suszonych ziół takich jak bazylia, oregano, tymianek, cząber, majeranek i rozmaryn, które łączą się, tworząc bogaty smak i aromat.
Kawa zielona to kawa, której ziarna nie były poddawane procesowi palenia. Mielona kawa zielona to wyjątkowy produkt, charakteryzujący się intensywnym, zielonkawym kolorem oraz subtelniejszym smakiem i aromatem w porównaniu do tradycyjnej kawy palonej. Ziarna kawy zielonej są znacznie twardsze niż ziarna palone i po zmieleniu mają jasnozielony kolor. Smak kawy zielonej jest delikatniejszy i mniej goryczkowy, z wyraźnymi nutami roślinnymi i kwasowymi.
Zioła prowansalskie to klasyczna mieszanka aromatycznych ziół charakterystycznych dla kuchni południowej Francji, której nazwa nawiązuje do malowniczego regionu Prowansji. Ta wyjątkowa kompozycja składa się z suszonych ziół takich jak bazylia, oregano, tymianek, cząber, majeranek i rozmaryn, które łączą się, tworząc bogaty smak i aromat.
Hibiskus suszony nazywany inaczej malwą sudańską, jest cenionym składnikiem kulinarnym i ziołowym, znanym ze swoich pięknych czerwonych kwiatów oraz charakterystycznego, kwaskowatego smaku przypominającego żurawinę. Jaskrawoczerwone płatki hibiskusa są nie tylko wizualnie atrakcyjne, ale także bogate w różnorodne składniki odżywcze i bioaktywne, w tym witaminę C, minerały oraz przeciwutleniacze.