Pistacje to małe, owalne orzechy pochodzące z drzewa pistacjowego (Pistacia vera), które pochodzi z Azji. Obecnie największe obszary uprawne z drzewami pistacjowymi znajdują się w USA, Turcji oraz Iranie. Pistacje gdy są niełuskane, otoczone są twardą, drewnopodobną łupiną, która pęka w dojrzałości, odsłaniając zielony orzech wewnątrz. Pistacje łuskane to te, które miały już usuniętą zewnętrzną łupinę, pozostawiając tylko jadalną część orzecha.
Właściwości pistacji:
- Bogactwo składników odżywczych: Pistacje są źródłem białka, tłuszczów (głównie zdrowych, nienasyconych), błonnika, witamin (szczególnie witaminy B6) oraz minerałów, takich jak potas, fosfor, miedź i magnez.
- Antyoksydacyjne właściwości: Zawierają związki o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak luteina, zeaksantyna i witamina E, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
- Wsparcie dla zdrowia serca: Regularne spożywanie pistacji może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL ("złego cholesterolu") i podniesienia poziomu HDL ("dobrego cholesterolu"), co ma korzystny wpływ na zdrowie serca.
Pistacje mają szerokie zastosowanie w kuchni – można je jeść na surowo, jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do sałatek, ciast, deserów, lodów czy słodkich wypieków nadając potrawom nie tylko smak, ale i atrakcyjny zielony kolor. Pistacje są także głownym składnikiem past pistacjowych oraz masła pistacjowego. Doskonale sprawdzą się również do potraw wytrawnych, szczególnie tych pochodzących z kuchni wschodniej.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna – 2576 kJ / 621 kcal
- Tłuszcz – 49 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 6,1 g
- Węglowodany – 19 g
- w tym cukry 5,7 g
- Błonnik– 6,1 g
- Białko – 24 g
- Sól – 0,02 g
Składniki: Pistacje
Uwaga: Produkt może zawierać łupinę lub jej fragmenty
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.