Sezam Czarny - wyjątkowy składnik, który swoim wyrazistym smakiem i atrakcyjnym wyglądem przyciąga nie tylko kucharzy, ale i miłośników zdrowej diety. Te drobne, ciemne nasiona pochodzą z Azji, gdzie są od dawna cenione za swoje walory kulinarne i zdrowotne.
Sezam Czarny charakteryzuje się nieco bardziej intensywnym, orzechowym smakiem niż jego biały odpowiednik. Jego niezwykły kolor sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i eleganckiego wyglądu. Sezam czarny to nie tylko smak i estetyka. Jest źródłem białka, błonnika, zdrowych tłuszczy oraz wielu witamin i minerałów, takich jak wapń, żelazo, fosfor, magnez i cynk.
Sezam czarny ma także wiele korzyści zdrowotnych:
- wspomaga układ krążenia: Zawarte w nim zdrowe tłuszcze mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL ("złego cholesterolu");
- wspiera zdrowie kości: Wysoka zawartość wapnia w czarnym sezamie może przyczynić się do zdrowia kości i zębów;
- wsparcie dla układu trawiennego: Błonnik zawarty w sezamie czarnym pomaga w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego;
- ma korzystny wpływ na układ krwionośny: zapobiega powstawaniu zakrzepów i obniża ciśnienie tętnicze;
- ma działanie odtruwające wątrobę dzięki zawartej w ziarnach metioninie;
- ze względu na dużą zawartości witaminy E i działanie przeciwutleniające sezam pomaga w walce ze starzeniem się organizmu.
Sezam czarny jest niezwykle wszechstronny - doskonale nadaje się do posypywania pieczywa, sałatek, ryżu, sushi czy makaronu. Jest często stosowany jako składnik wypieków, nadając ciastom, ciasteczkom i chlebom wyjątkowego smaku i estetycznego wyglądu. Czarne nasiona sezamu są także popularnym składnikiem wielu orientalnych potraw, w tym kuchni koreańskiej, japońskiej i chińskiej.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna – 2431 kJ / 588 kcal
- Tłuszcz – 50g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 7g
- Węglowodany – 11,6g
- w tym cukry 0,3g
- Błonnik– 12g
- Białko – 18g
- Sól – 0,03g
Składniki: sezam czarny łuskany
Uwaga: Produkt może zawierać łupinę lub jej fragmenty
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.