Witamina B1
- Znana jest również jako tiamina. To pierwsza odkryta witamina, która została wyodrębniona z otrąb ryżowych w 1912 roku przez polskiego biochemika Kazimierza Funka. [3] Pełni w organizmie wiele funkcji - pomaga w prawidłowej pracy serca i układu nerwowego, wspiera metabolizm energetyczny i prawidłowe funkcje psychologiczne. [1]
Witamina B2
- Nazywana jest również ryboflawiną. Wyizolowana została po raz pierwszy w 1933 roku z drożdży, białka jaja kurzego i serwatki mlecznej. [3] Bogatym zródłem żywieniowym ryboflawiny są produkty mleczne, jaja, grzyby, pietruszka, pszenica i wołowina.[3] Ryboflawina wspiera zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia, wspomaga prawidłowe widzenie oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. [1]
Witamina B3
- Jej inne nazwy to witamina PP oraz niacyna. Dobrym źródłem żywieniowym niacyny są orzeszki ziemne, papryka, cielęcina, mięso królika i ryby. [3] Niacyna wspiera funkcjonowanie układu nerwowego oraz przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia. [1]
Witamina B5
- Określana jest również jako kwas pantotenowy. Witamina B5 wyizolowana została w 1931 roku podczas badań nad czynnikami powodującymi wzrost drożdży. [3] Kwas pantotenowy wspiera metabolizm energetyczny i sprawność umysłową oraz może przyczyniać się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. [1]
Witamina B6
- Powszechnie określana jest jako pirydoksyna. Jest witaminą, która bierze udział w ponad 150 reakcjach biochemicznych w organizmie człowieka.[4] Witamina B6 przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, wspiera układ odpornościowy oraz prawidłową produkcję krwinek czerwonych. [1]
Kwas foliowy
- Kwas foliowy (inaczej witamina B9) i jego pochodne należą do grupy folianów. Związki te charakteryzują się podobną aktywnością biologiczną, ale kwas foliowy jest najbardziej stabilnym i najlepiej przyswajalnym związkiem z tej grupy. [5] Kwas foliowy przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. [1]
Witamina B12
- Określana jest powszechnie jako kobalamina. Do produktów bogatych w witaminę B12 zaliczamy mięso przeżuwaczy, drób, ryby, skorupiaki, mleko, jaja, podroby i sery. [6] Witamina B12 wspomaga zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia, wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny oraz pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego. [1]
Biotyna
- Powszechnie nazywana jest również jako witamina B7 lub H. Znajduje się w wielu produktach spożywczych np. żółtku jaja, warzywach liściastych, rybach, pomidorze, migdałach czy serze. [7] Biotyna wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga prawidłowy metabolizm makroskładników oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu skóry i włosów. [1]
Witamina C
- Nazywana jest również kwasem askorbinowym i zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Ma wielokierunkowe, pozytywne działanie na organizm człowieka. [8] Witamina C przyczynia się do zmniejszenia znużenia i zmęczenia, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego oraz wspomaga układ odpornościowy. [1]
Witamina E
- Witamina E zaliczana jest do antyoksydantów - wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. [1] Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i naturalnie występuje w olejach roślinnych, rybach, kiełkach pszenicy, produktach pełnoziarnistych i nasionach. [9]
Witamina A
- Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Znajduje się np. w tłustych rybach, wątrobie, produktach mlecznych i jajach. Jej prekursorami, są karotenoidy, które występują w warzywach i owocach. [10] Witamina A wspiera prawidłowy metabolizm żelaza, widzenie, a także funkcjonowanie układu odpornościowego. [1]
Witamina D
- Witamina D występuje jako witamina D2 (ergokalcyferol) oraz D3 (cholekalcyferol). Witamina D2 znajduje się głównie w produktach pochodzenia roślinnego, a D3 zwierzęcego - tłustych rybach morskich, olejach rybich, jajach czy wątrobie. Może być też syntetyzowana w skórze podczas ekspozycji na promienie słoneczne. [11] Witamina D wspiera układ odpornościowy oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni, kości i zębów. [1]
L-arginina
- L-arginina to aminokwas zasadowy, który zaliczany jest do aminokwasów względnie egzogennych, czyli takich, które w organizmie zdrowej osoby dorosłej mogą być wytworzone w ilości pokrywającej dzienne zapotrzebowanie. Znajduje się również w żywności np. w owocach morza, orzechach, nasionach, algach czy mięsie. [13, 14]
Ekstrakt z korzenia maca
- Korzeń maca pochodzi z Ameryki Południowej i zawiera w swoim składzie liczne witaminy, składniki mineralne oraz sterole rośline. [17] Maca wspiera płodość i potencję. [2] Pomaga w zachowaniu naturalnej aktywności seksualnej i wspomaga pożądanie seksualne. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu optymalnej wytrzymałości i witalności. [2]
Kwas D-Asparaginowy
- DAA czyli kwas D-Asparaginowy to endogenny aminokwas, który syntetyzowany i metabolizowany jest w ludzkim organizmie.[16] Kwas D-Asparaginowy bierze udział w wielu procesach biochemicznych, gdzie jest m.in neurotransmiterem. [16]
Tauryna
- Tauryna to organiczny związek zaliczany do aminokwasów siarkowych. Nie tworzy wiązań z innymi aminokwasami i z tego powodu występuje w organizmie głównie w stanie wolnym. [15] Syntetyzowana jest z innego aminokwasu - cysteiny. Jest związkiem endogennym, ale w niektórych stanach fizjologicznych jej synteza w organizmie może być niewystarczająca, dlatego konieczne jest dostarczenie tauryny z dietą. [15] W żywności znajduje się głównie w produktach zwierzęcych: mięsie, rybach i owocach morza. [15]
Magnez
- To jeden z najważniejszych jonów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wchodzi w skład chlorofilu, dlatego w dużej ilości znajduje się w warzywach zielonych, ale można go znaleźć również w strączkach, orzechach i zbożach. [12] Magnez wspiera równowagę elektrolitową, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów i mięśni, a także przyczynia się do zmniejszenie uczucia zmęczenia. [1]
Cynk
- Cynk wspiera układ odpornościowy i pomaga zachować zdrowe kości, skórę, włosy i paznokcie. [1] Dodatkowo wspomaga wzrok, wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu we krwi, płodność i prawidłowe funkcje rozrodcze. [1]
Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa: na 2 kaps.
- L-arginina: 250 mg
- Tauryna: 100 mg
- Kwas D-Asparaginowy (DAA): 100 mg
- Ekstrakt z korzenia Maca (Lepidium meyenii ) [4:1]: 100 mg
- Magnez: 100 mg
- Witamina C: 80 mg
- Kwas pantotenowy: 3 mg
- Witamina B6: 0.7 mg
- Ryboflawina (witamina B2): 0.7 mg
- Tiamina (witamina B1): 0.55 mg
- Witamina A (μg RE): 400 µg
- Kwas foliowy: 100 µg
- Biotyna: 25 µg
- Witamina D: 2.5 µg
- Witamina B12: 1.25 µg
Składniki: L-arginina HCl, otoczka kapsułki [substancja glazurująca (hydroksypropylometyloceluloza)], magnez (tlenek magnezu), tauryna, kwas D-asparaginowy, ekstrakt korzenia maca (Lepidium meyenii) [4:1], witaminy [witamina C (kwas L-askorbinowy), maltodekstryna, niacyna (amid kwasu nikotynowego), witamina E (octan DL-alfa-tokoferylu), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), ryboflawina, tiamina (monoazotan tiaminy), witamina A (octan retinylu), kwas foliowy (kwas pteroilomnoglutaminowy), biotyna (D-biotyna), witamina D (cholekalcyferol), witamina B12 (cyjanokobalamina)], cynk (tlenek cynku), substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych).
Produkt może zawierać mleko, soję, zboża zawierające gluten, jaja, ryby, orzeszki ziemne i orzechy.
Sposób użycia: Przyjmować 2 kapsułki dziennie, popijając odpowiednią ilością wody, najlepiej w trakcie posiłku. Nie stosować dłużej niż 3 miesiące.
Nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia. Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej do 25°C. Chronić przed światłem.